Henk Verweij, 1957-2024

Ambachtsman, kunstenaar, leermeester en een van de laatste grote glasblazers.  Op donderdag 14 november jl overleed Henk Verweij. Als zestienjarige kwam Verweij na de LTS op de Glasfabriek werken als machinebankwerker. In de middagpauze ging hij vaak bij de glasblazers kijken en na drie maanden kreeg hij daar een plek. Zo trad hij  – zoals in zoveel Leerdamse gezinnen – in de voetsporen van zijn vader die ook glasblazer was  Als glasblazer leerde hij alle kneepjes van het vak: van in de mal geblazen glaswerk tot uit de hand vervaardigde drinkglazen. Uiteindelijk leidde hij ‘de grote plaats’ waar de meest uitdagende stukken werden gemaakt. Hij bleek een groot talent en de beste van zijn generatie – in een traditie van voorgangers als Leen van der Linden en Arie van Lopik. Hij werkte voor alle grote namen van de Glasfabriek zoals A.D. Copier, Floris Meydam en Siem van der Marel, maar ook voor de top van de hedendaagse ontwerpers zoals Menno Jonker en Barbara Nanning. Ingetogen, secuur en uit de losse hand maakte Henk Verweij de mooiste voorwerpen van glas. Anders dan anderen was hij altijd bereid zijn kennis van het ambacht ook te delen. Zo wist Verweij, een van’s lands laatste grote glasblazers, ook menig leerling te vormen.

 Verweij was een echte Leerdamse meesterglasblazer. Zijn beheersing van de traditionele glasblaastechnieken was fenomenaal. Het glas van Verweij kenmerkt zich door een constante hoge kwaliteit, met een zeer zorgvuldige aandacht voor alle fasen van het werkproces. Dat begint met de manier waarop de blaaspijp werd gehanteerd, hoe hij een stukje glas ‘opgaf’ tot en met het aftikken van het glaswerk van de pijp en in de koeloven plaatsen van het eindresultaat. Al zijn handelingen nauwkeurig, weloverwogen en precies. De resultaten hebben een bedrieglijke eenvoud. Platte schalen met kleurbanen, objecten met luchtbelletjes gevangen in het glas, gemaakt met ongeëvenaard vakmanschap en alles typisch Leerdams. Zijn achtergrond als bankwerker was wellicht de reden dat hij zo’n perfectionist was.

Sinds 2008 werkte Henk Verweij in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Jarenlang hebben veel jonge glasblazers kunnen profiteren van de samenwerking met Henk en zijn ongekende vakkennis. Zij zullen daar nog lang de vruchten van kunnen plukken.  Voor veel bezoekers aan de glasblazerij was Verweij een vertrouwd beeld. Sinds het voorjaar van 2024 werd zijn verschijning in het blauwe pak al door velen gemist. Henk was een ongeëvenaard vakman maar bovenal een zeer fijne en ingetogen humoristische collega.

Onder de titel ‘Leerdams meesterschap’ toont het Nationaal Glasmuseum tot het einde van het jaar een presentatie van een aantal objecten die testament zijn van de grote gave van Henk Verweij.

https://www.nationaalglasmuseum.nl